loading...

Holnap megváltoztatjuk Európa jövőjét

760x0-18

Az utóbbi évek legfontosabb tárgyalása kezdődik meg pénteken Pozsonyban, ahol a talán végre rendezni tudják az uniós tagországok a migráció okozta nézeteltéréseiket.

Egynapos EU-csúcsot tartanak az uniós tagországok kormány- és államfői a Pozsonyban. Ehhez hasonló informális csúcs utoljára közel tíz éve, 2007-ben, a lisszaboni szerződés szignózásakor volt. A szlovák fővárosban a mostanin 27 uniós tagország vesz részt, Nagy-Britanniából nem érkezik küldöttség.

A tárgyalás főtémái a nemzetközösség jövője, valamint elsődlegesen az unió állapota és ezen belül a migráció problémaköre, a biztonsági kihívások és a terrorizmus elleni harc, illetve a gazdasági és szociális biztonság, a foglalkoztatottság növelésének lehetőségei, valamint a Nagy-Britanniának az EU-ból való kilépése utáni unió kérdései is.

A találkozó legvégén a tagországok vezetőinek sajtótájékoztatója zárja, ahol a helyszínen lévő több mint ezer újságírónak a kérdéseire igyekeznek a vezetők választ adni.

Az elemzők úgy vélik, nem várható, hogy minden felvetett kérdésre sikerül majd megoldást találni. A legfontosabb téma értelemszerűen a migráció, amely miatt éles ellentét van a szervezeten belül is.

A találkozónak olyan fordulópontnak kell lennie, ahol az unió vezetése bebizonyítja, hogy képes és meg is akarja védeni polgárait a 2015-ös káosz megismétlődésétől”

– áll Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedd este nyilvánosságra hozott meghívólevelében

A szlovák kormányfő a csúccsal kapcsolatban elmondta, hogy világosság kell tenni az unió diagnózisát.

Ki kell mondani azt, ami nem sikerült, de rá kell világítani az unió jó oldalaira is. Azt szeretném, ha sikerülne megmutatni, hogy az unió életképes, teljesíteni tudja céljait és megvédeni lakosságát”

– fogalmazott Robert Fico.

Ivan Korcok, a szlovák uniós elnökségért felelős pozsonyi kormánymegbízott szerint Szlovákia az embereket leginkább kínzó problémákra, a migráció, a belső biztonság, illetve a gazdaság kérdéseire fog összpontosítani.

A pénteken kezdődő tanácskozásra több mint háromszáz hivatalos személy, valamint 60 országból több mint 1300 újságírót is várnak. Emiatt soha nem látott intézkedéseket vezettek be a szlovák fővárosban.

A francia államfő a találkozóval kapcsolatban kifejtette, hogy a briteknek az Európai Unióból való kilépéséről szóló döntését követően a közösségnek világos jövőképet kell felvázolnia és pontos menetrendet kell meghatároznia.

Pozsony hasznos csúcs legyen Európa számára, egy olyan találkozó, amely világos jövőképet ad az európaiaknak. Tisztán kell látnunk Európa jelenlegi helyzetét. Az EU nem egyszerűen egy újabb válságon megy át, hanem egy olyan válságon, amely magát a létét is fenyegeti”

– mondta Francois Hollande.

Francois Holland a napokban a párizsi Elysée-palotában tárgyalt a német kancellárral, aki úgy nyilatkozott a megbeszélés után, hogy a Brexitről szóló népszavazást követő első uniós találkozón fontos, hogy az EU szembenézzen gyengeségeivel.

Megértettük, hogy most egy olyan menetrendet kell kidolgoznunk Pozsonyban, amely egyértelművé teszi, hogy képesek vagyunk közösen reagálni a gyengeségeinkre, a feladatokra, amelyekkel szembe kell néznünk”

– mondta Angela Merkel.

A Le Débat című francia folyóiratban megjelent interjújában Francois Hollande elmondta, hogy a legfőbb feladat a védelmi politika, a határok védelme, a terrorizmus elleni harc.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országokkal együtt azt fogja képviselni, hogy az unió maradjon a nemzetek Európája.
Lázár János csütörtöki kormányinfón elmondta, kezdeményezni fogják, hogy a hatáskörén túlterjeszkedő Európai Bizottság térjen vissza végrehajtó funkciójához. A V4-ek szerint a döntéseket az Európai Tanácsnak kell meghoznia, a megbomlott egyensúlyt vissza kell állítani, meg kell törni a bizottság túlhatalmát.

Az Európai Bizottság nem folytathat olyan önálló politikát, amely ellentétes a tagállamok érdekeivel”

– fogalmazott Lázár János.

A miniszter ilyen ügynek tekintette a bevándorlók kötelező betelepítésének kérdését. A tárcavezető úgy véli, hogy a legfontosabb feladat lesz majd a bolgár határvédelem támogatásáról való megegyezés, hiszen Európa jövője most a bolgár-török határon dől el.

A térség országai hangsúlyosan szólnak majd a közép-európai együttműködésről, és közös piacuk megerősítéséről, az uniós hadsereg szükségességéről és a Frontex megerősítéséről.

forrás: 888.hu

loading...
Minden, ami a nagyvilágban történik, ami színesebbé teszi hétköznapjaidat, amitől jobban érzed magad! Történések, amiről nem szívesen beszél senki. Itt megtalálhatsz olyan híreket, amik kimaradtak a közmédiából. Értesülhetsz minden pozitív dologról, ami valóban jobb kedvre derít! Frissítheted sütési, főzési szokásaidat. Ezen kívül naprakész lehetsz a bulvárvilágban, illetve a celebek mindennapjaiba is betekintést nyerhetsz! Tájékozódhatsz sikersztorikról, hogy Te is sikeresebb légy. Próbálunk minden nyitott kérdésre választ adni. Szeretnénk friss információkkal ellátni a nap kezdetén és kikapcsolódást nyújtani az egész napos robot után.

Kövess minket a Facebookon!

Wordpress Facebook Like Popup