loading...

Hátborzongató dolog van az Antarktisz jege alatt: a tudósok alig hittek a szemüknek

Minden eddiginél biztosabb, hogy ezt rejti a jég.

Többször felröppent már a hír, mely szerint az Antarktisz vastag jege alatt egy elsüllyedt város bújhat meg, ám az ellentmondásos bizonyítékok eddig nem adtak elegendő hitelt az elméleteknek. A kontinensen jelenlegi ismereteink szerint csak kutatóbázisok és néhány állatfaj található meg, a vizsgálódást pedig a zord viszonyok tovább nehezítették, így a teóriákat nem tudták bizonyítani vagy kielégítően cáfolni.

Hét évvel ezelőtt azonban újabb fordulat következett: a NASA egy rendkívüli projektet indított azzal a céllal, hogy feltérképezze a kontinens jégtakarójának olvadását, ezzel pedig a bolygó jövőjét is előrevetítsék. Az Operation IceBridge-ben mintegy 50 kutató vett részt, akik a legújabb technológiai műszerek segítségével radarozták és tárták fel a jég alatti rétegeket.

A híres NASA-leletek

A kutatások közben készített felvételek ugyanakkor sokak szerint nem csupán a jövőre engednek következtetni, hanem információt adnak a kontinens múltjáról is. A képeken ugyanis városszerű rendben elhelyezkedő kőzetek láthatóak, ami a tudósokat is meglepetésként érte. Egyelőre nem bizonyították maradéktalanul, hogy a platóni Atlantiszhoz hasonlító város van a mélyben, ám a kutatások még nem fejeződtek be.

A jég természetesen nem volt mindig úr az Antarktiszon, de a jégmentes övezet idejét mindenki más korban képzeli el. A kontinens egykor a Gondwana része volt többek között Indiával, Afrikával és Dél-Amerikával együtt, és az ősi szuperkontinensről csak a jura korban szakadt le. A földrajzi ismeretek szerint azonban az eocénban, vagyis 50-30 millió évvel ezelőtt majdnem teljes jégburkot kapott.

Mások szerint 12 ezer évvel ezelőtt még nem takarta be a jég a felszínét, és csak az utolsó jégkorszak hatására fagyott be teljesen. A legmerészebb elméletek szerint a hely egy letűnt civilizáció otthona is lehetett. A történelemben szintén meglepő fordulatot jelentett, amikor a 20. században előkerült Piri reisz oszmán tengernagy térképe. A híressé vált világtérképen a szakértők szerint Antarktisz jégmentes állapotban, és meglepő pontossággal jelenik meg.

forrás: femina.hu

loading...
Minden, ami a nagyvilágban történik, ami színesebbé teszi hétköznapjaidat, amitől jobban érzed magad! Történések, amiről nem szívesen beszél senki. Itt megtalálhatsz olyan híreket, amik kimaradtak a közmédiából. Értesülhetsz minden pozitív dologról, ami valóban jobb kedvre derít! Frissítheted sütési, főzési szokásaidat. Ezen kívül naprakész lehetsz a bulvárvilágban, illetve a celebek mindennapjaiba is betekintést nyerhetsz! Tájékozódhatsz sikersztorikról, hogy Te is sikeresebb légy. Próbálunk minden nyitott kérdésre választ adni. Szeretnénk friss információkkal ellátni a nap kezdetén és kikapcsolódást nyújtani az egész napos robot után.

Kövess minket a Facebookon!

Wordpress Facebook Like Popup