loading...

A jelenlegi helyzet az első világháborút megelőző időszakot idézi! Érdemes elolvasni!

jjjjjjjjjj

A világ, amelyben élünk, számos tekintetben az első világháborút megelőző időszakot idézi – állítja egy kanadai történész. Nemzetállami önzés, vallási fundamentalizmus, átalakuló nagyhatalmi rendszer, de akár Donald Trump diadalmenete, migrációs válság – olvasható így is.

Az amerikai sajtó múlt hét közepén még csak találgatta, hogy mikor fullad erőszakba Donald Trump megosztó kampánya, szombaton pedig már beszámolt arról, hogy a republikánus elnökjelöltségre pályázó milliárdos kampányrendezvényét le kellett mondani Chicagóban, miután a hívei és az ellenzői összeverekedtek.

Ahogy az első világháború előtt, most is átalakulóban van a nagyhatalmi viszonyrendszer.

Akkor Nagy-Britanniának akadt több „kihívója” – Németország, Amerikai Egyesült Államok, Japán –, most Amerika dominanciáját próbálja letörni Kína, de akár Brazília vagy India. Hogy lesz-e ebből háború, nem tudni, de feszültség az van.

Egy másik hasonlóság: az 1914 előtti korszakra is nagyfokú globalizáció volt jellemző. Ez érvényes volt, illetve érvényes az államközi kapcsolatokra, a beruházásokra és az áruforgalomra, az emberek mozgására. Hatalmas tömegek vándoroltak akkor is. És ahogy most is, tömegeket vonzó nemzetközi ideológiák hódítottak, bár akkoriban a vallási indíttatású terrorizmus helyett a radikális politikai mozgalmak merényletei tartották félelemben az embereket.

Akárcsak ma, a félelem szerepe az 1914 előtti Európában is rendkívül erős volt.

Az államok féltek, hogy lemaradnak a fegyverkezési versenyben, az „erőgyűjtésben”. Hogy a társadalom degenerálódik, az emberek gyengébbek lesznek. Hányszor hallunk, olvasunk hasonlókat manapság?

Ki tart világháborútól manapság, amikor a létező fegyveres konfliktusokat sem vagyunk hajlandók tudomásul venni? A szíriai menekültekről lassan mindenki elhiszi, hogy gazdasági bevándorlók. Az ukrajnai konfliktus is jóformán csak akkor beszédtéma, ha össze kell veszni a tagállamokkal az Oroszországgal szembeni embargó miatt.

forrás: nol.hu

loading...
Minden, ami a nagyvilágban történik, ami színesebbé teszi hétköznapjaidat, amitől jobban érzed magad! Történések, amiről nem szívesen beszél senki. Itt megtalálhatsz olyan híreket, amik kimaradtak a közmédiából. Értesülhetsz minden pozitív dologról, ami valóban jobb kedvre derít! Frissítheted sütési, főzési szokásaidat. Ezen kívül naprakész lehetsz a bulvárvilágban, illetve a celebek mindennapjaiba is betekintést nyerhetsz! Tájékozódhatsz sikersztorikról, hogy Te is sikeresebb légy. Próbálunk minden nyitott kérdésre választ adni. Szeretnénk friss információkkal ellátni a nap kezdetén és kikapcsolódást nyújtani az egész napos robot után.

Kövess minket a Facebookon!

Wordpress Facebook Like Popup