loading...

500 év után felnyitották Jézus sírját

Nagyszabású restaurálási munkák folynak a jeruzsálemi Szent Sír-templomban, ahol a kereszténység legszentebb helye, Jézus Krisztus vélt temetkezési helye található. A sírt írásos emlékek szerint legalább 1555 óta nem nyitották fel.

A tudósok nem csak a sírt nyitották fel, hanem a sír fölé emelt márványkápolnát is restaurálják, mert az évszázadok során teljesen bizonytalanná vált, számolt be Shiri Zsuzsa, az M1 aktuális csatorna tudósítója. Hozzátette: már 1947-ben vasállványokkal erősítették meg az épületet, hogy szét ne essen. Több alkalommal földrengés is volt Jeruzsálemben, de a gyertyák, a faggyú, az emberi lehelet is rongálja az épületet.

Shiri Zsuzsa elmondta azt is, hogy sokáig tartott, mire a különböző keresztény felekezetek meg tudtak állapodni a restaurálás részleteiről.

A tudósító beszámolt róla, hogy a 19. század eleje óta először mozdították el azt a márványtömböt, amely alatt az a szikla található, amelyen Jézust kiterítették. A tudósok megvizsgálják azt is, hogy valóban voltak-e a sírban emberi maradványok.

A munkafolyamatokat rögzítik is, dokumentumfilm készül a restaurálásról, és várhatóan az első eredményekről már november közepén beszámolnak.

A Jeruzsálemben tartózkodó Lupták György evangélikus esperes elmondta: a sír a felújítás alatt is látogatható. Az ígéretek szerint a jövő évre befejeződnek a restaurálási munkálatok.

forrás: hirado.hu

loading...
Minden, ami a nagyvilágban történik, ami színesebbé teszi hétköznapjaidat, amitől jobban érzed magad! Történések, amiről nem szívesen beszél senki. Itt megtalálhatsz olyan híreket, amik kimaradtak a közmédiából. Értesülhetsz minden pozitív dologról, ami valóban jobb kedvre derít! Frissítheted sütési, főzési szokásaidat. Ezen kívül naprakész lehetsz a bulvárvilágban, illetve a celebek mindennapjaiba is betekintést nyerhetsz! Tájékozódhatsz sikersztorikról, hogy Te is sikeresebb légy. Próbálunk minden nyitott kérdésre választ adni. Szeretnénk friss információkkal ellátni a nap kezdetén és kikapcsolódást nyújtani az egész napos robot után.

Kövess minket a Facebookon!

Wordpress Facebook Like Popup